top of page

Завершено курси керівників гуртків художньо-естетичного напряму

  12 жовтня 2018 року на базі КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів» завершено курси підвищення фахової кваліфікації керівників гуртків художньо-естетичного напряму (образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва). Зміст курсів було спрямовано на поглиблення знань слухачів і вдосконалення набутих умінь з організації естетичного та національно-патріотичного виховання юного покоління, формування в дітей і молоді особистісно-ціннісного ставлення до дійсності та мистецтва, загальнокультурної грамотності, естетич­ної свідомості, духовного са­мовдосконалення засобами позашкільної освіти.

 

  Слухачам було запропоновано ряд навчальних занять щодо модернізації освітньої діяльності мистецьких гуртків в умовах реформування системи освіти та суспільних викликів, вдосконалення їхнього організаційного, дидактичного, методичного забезпечення: «Позитивний імідж гуртка та засоби його формування», «Інноваційна діяльність керівника гуртка як засіб його професійного розвитку», «Національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді засобами позашкільної освіти» (В.Ю. Гаврилюк, методист відділу виховної роботи та позашкільної освіти).

  Жвавий інтерес слухачів курсів викликали теоретичні та практичні заняття фахового модуля: «Культурологічний і ціннісний виміри сучасної освіти: методологічні орієнтири» (С.В. Ковальова, завідувач кафедри філологічних, суспільно-гуманітарних та мистецьких дисциплін, кандидат педагогічних наук, доцент), «Основи образотворчої грамоти. Закони композиції», «Методичні основи зображення пейзажу», «Методика зображення натюрморту», «Основи дизайну» (В.Г. Власова, методист відділу методики викладання предметів художньо-естетичного циклу), «Технологія «лінивої вишивки» (декупаж по канві)», «Технологія Foil Art» (О.І. Сацюк, завідувач відділу методики викладання трудового навчання й технологій), «Сучасні технології у декоративно-вжитковому мистецтві: прикраси із матеріалу «фоаміран», «Технологія виготовлення виробів із тканини технікою  «Кінусайга», «Використання нетрадиційних прийомів роботи з папером: техніка «Волога паперопластика» (Т.М. Винарчук, викладач кафедри філологічних, суспільно-гуманітарних та мистецьких дисциплін), «Технологія виготовлення ляльки-мотанки», «Виготовлення виробів з використанням техніки «Сухе валяння» (Н.М. Мельничук, викладач кафедри природничо-математичних дисциплін та технологій).

  Слухачі курсів відзначили високий рівень організації педагогічної практики, яка відбулася на базі Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення «Соняшник» Білоцерківської міської ради – лабораторії неформальної освіти, мистецтв і ремесел інституту. Для слухачів було проведено майстер-класи: «Використання нетрадиційних технік образотворчого мистецтва» (Н.І. Щербина, завідувач художньо-естетичного відділу), «Методика викладання петриківсько­го розпису» (Л.М. Красніцька-Луцик, керівник народного художнього колективу «Студія петриківського розпису «Азалія»), «Технологія виготовлення декоративних виробів з берести й тканини» (В.І. Коробко, керівник «Студії образотворчого мистецтва «Берестяночка»), «Сучасні техніки виготовлення декоративних виробів з бісеру та фоамірану» (І.Д. Дудчик, керівник школи рукомистецтва «Креатив»). Слухачі щиро подякували В.Д. Гутник, директору ЦПО «Соняшник» за організаційно-методичний супровід педагогічної практики.

Хвилю позитивних емоцій викликала серія майстер-класів «Захисник України – гордість моєї країни!» з виготовлення вітальних листівок і сувенірів для військовослужбовців Збройних сил України, які було передано до військових частин Білої Церкви.

  Захист творчих проектів слухачів відбувся у формі  майстер-класів, під час яких було презентовано авторські методичні системи та перспективний педагогічний досвід діяльності гуртків образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва. Слухачі курсів висловили подяку керівництву та науково-педагогічним працівникам інституту за високу якість проведення теоретичних і практичних занять, мотивацію їх до подальшої професійної діяльності та самоосвіти.

bottom of page