top of page

Завершено курси з проблеми «Національно-патріотичне виховання дітей

та учнівської молоді засобами позашкільної освіти»

  16 листопада 2018 року завершено курси підвищення фахової кваліфікації з проблеми «Національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді засобами позашкільної освіти» для методистів, педагогів-організаторів, керівників гуртків закладів позашкільної освіти Київщини. Зміст освітньої діяльності курсів було спрямовано на поглиблення знань слухачів і вдосконалення набутих умінь з організації національно-патріотичного, громадянського та військово-патріотичного виховання юного покоління, формування в дітей і молоді особистісно-ціннісного ставлення до суспільства й держави, духовного са­мовдосконалення засобами позашкільної освіти.

  Слухачам було запропоновано ряд навчальних занять щодо модернізації діяльності закладів позашкільної освіти в умовах освітніх змін і суспільних викликів, вдосконалення організаційно-педагогічного та навчально-методичного забезпечення гуртків, творчих об’єднань: «Позашкільна освіта Київщини: сучасні тренди, досвід модернізації, суспільні виклики», «Нормативно-правове та програмно-методичне забезпечення національно-патріотичного виховання»,  «Національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді засобами позашкільної освіти: кращі педагогічні практики» (В.Ю. Гаврилюк, викладач кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти).

 Жвавий інтерес слухачів курсів викликали теоретичні та практичні заняття фахового модуля: «Упровадження тренінгової програми з національно-патріотичного виховання «З Україною в серці» в освітню діяльність» (В.Ю. Гаврилюк, викладач, сертифікований тренер з національно-патріотичного виховання дітей та молоді за програмою «З Україною в серці»), «Нормативно-правове та навчально-методичне забезпечення військово-патріотичного виховання учнів» (В.С. Качуровський, завідувач відділу фізичної культури та захисту Вітчизни), «Організація та особливості проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») (І.С. Личак, завідувач відділу спортивного туризму та краєзнавства КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини»), «Козацько-лицарське виховання: історія, традиції, сучасність» (викладач В.Ю. Гаврилюк), «Народознавство та українознавство як основа  національно-патріотичного виховання учнів» (К.В. Плівачук, доцент кафедри суспільно-гуманітарної освіти, кандидат педагогічних наук), «Використання історичного краєзнавства Київщини у процесі вивчення історії України» (В.С. Перерва доцент кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти, кандидат історичних наук, почесний краєзнавець України), «Музейна педагогіка як засіб національно-патріотичного виховання учнівської молоді» (О.Д. Пількевич, методист відділу музейної освіти та бібліотечної справи). «Упровадження принципів демократії в освітній процес закладу освіти» (О.І. Боярчук, старший викладач кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти), «Права людини: розуміння вертикалі» (Л.В. Микитюк, старший викладач кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти), «Квест як один із дієвих засобі формування соціально-активної особистості школяра» (О.Л. Костінська, викладач кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти) та інші.

  «Родзинками» курсового навчання стали: участь слухачів у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності; майстер-класи з виготовлення вітальних листівок і оберегів для українських воїнів «Захисник України – гордість моєї країни!»; навчальна екскурсія до музею історії освіти Київщини; навчальний вишкіл «Від звичаїв козацьких – до знань і вмінь солдатських!» з історичною реконструкцією обряду посвяти у козаки, проведений слухачем курсів В.М. Пантюшенко – переможцем Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності педагогічних працівників закладів позашкільної освіти «Джерело творчості – 2018» у номінації «Методист військово-патріотичного напряму».

  Захист творчих проектів слухачів відбувся у формі  майстер-класів, під час яких було презентовано авторські методичні системи й перспективний педагогічний досвід патріотичного виховання дітей і молоді засобами позашкільної освіти. Слухачі курсів висловили подяку керівництву та науково-педагогічним працівникам КНЗ КОР «КОІПОПК» за високу якість проведення теоретичних і практичних занять, мотивацію їх до подальшої професійної діяльності й самоосвіти.

bottom of page